Farfar. Moonwalk. Bodén & Co. Inserator. Daddy. Lowe Forever. Leo Burnett Action. Maxus. Framfab.

Listan på spännande byrånamn kan göras lång när man tittar på tidigare vinnare och nominerade byråer i Årets Byrå i Sverige. Regi har ju genomfört Årets Byrå -studien nu i 20 års Sverige, en studie där vi ber landets kommunikationsköpare utvärdera sina befintliga byråer.

Årligen utvärderar vi på detta sätt över 150 kommunikationsbyråer, i en studie som bygger på närmare 2500 svar från byråernas kunder. Och detta gäller enbart Sverige. Vi genomför motsvarande studie även i Finland och Norge.

Utifrån dessa studier tar vi även fram en årlig nordisk rapport. Bara under det gångna årets studie utvärderades närmare 300 byråer i Norden av närmare 5 000 marknads-, informationschefer och andra kommunikationsköpare.

Det ger oss en hel del intressanta insikter om skillnader och likheter mellan de nordiska kommunikationsköparna. I den nordiska undersökningen får vi bland annat reda på varför kunder ibland byter ut sin byrå, vad de letar efter när de väljer sina byråer – och vad de vill att deras befintliga byrå ska bli bättre på.

Visste du till exempel att engagemang är det viktigaste kriteriet vid val av byrå i både Sverige och Norge? I Finland är det byråns tidigare kundcase, medan personkemi kommer på en andra plats.

Dessa insikter bygger på en omfattande studie som vi genomför varje år. I Sverige genomför vi Årets Byrå-studien i år för 20de året i rad.

Inför årets prisutdelning, som vi gör ihop med Resumé den 20 februari 2020 på Berns i Stockholm, firar vi 20-års jubileum och därför kommer vi också att utse ett jubileumspris.

Det handlar om ett Årets Byrå ”Hall of Fame” för att hylla de byråer som framgångsrikt har drivit och utvecklat sina byråer under dessa 20 år och som också belönats flest gånger i Årets Byrå-studien.

Och det är synnerligen intressant att bli påmind om många spännande byråer som var med på Årets Byrå-listorna under tidigare år.

Välkända byråer som av olika anledningar inte finns längre. Här är några av dem; Farfar. Bodén & Co. Daddy. Inserator. Lowe Forever. Leo Burnett Action. Maxus. Moonwalk. Framfab.

Det finns även många duktiga byråer som är med i årets studie. Fantastiska byråer som är med i Årets Byrå år efter år, byråer som även fanns med under de första åren då studien drog igång.

Dessa ska vi fylla i februari 2020. Mer om detta inom kort. På återhörande!