Fackförbundet DIK inleder ett samarbete med Regi och Resumé och instiftar ett nytt pris med fokus på arbetsmiljö i byråbranschen. ”Årets Byrå – Bästa arbetsgivare” går till en arbetsgivare inom byråbranschen som gör ett extra bra arbete för att skapa ett hållbart arbetsliv för sina anställda.

– Alla har rätt att känna sig trygga och må bra på jobbet. Välmående är dessutom en förutsättning för kreativitet och hållbarhet – både i yrkeslivet och i privatlivet. Därför vill vi självklart uppmuntra de arbetsgivare som insett detta och arbetar för att deras anställda ska må bra och hålla länge, säger Anna Troberg, ordförande i DIK.

Bästa arbetsgivare är en del av Årets Byrå och delas ut för första gången på Årets Byrå-galan 2020.

– I år firar Årets Byrå-studien 20-årsjubileum i Sverige, där vi årligen ber byråernas kunder att utvärdera samarbetet med sin byrå. I år kommer vi även att genomföra en separat studie bland landets byråer där vi fokuserar på deras roll som arbetsgivare. Vårt mål är att lyfta fram de goda exemplen, säger Pia Grahn, vd för Regi.

– Vi på Resumé har länge uppmärksammat brister i arbetsmiljön på arbetsplatser i vår bransch. Vi vet samtidigt att de som jobbar för att öka välmåendet hos sina medarbetare blir belönade med både vassare kollegor, nöjdare kunder och bättre affärer. Därför känns det självklart för oss att vara med och stötta det här priset, säger Fredrik Svedjetun, chefredaktör på Resumé.

Mer om priset Bästa arbetsgivare

I dag är den sociala arbetsmiljön en av de saker som arbetssökande värdesätter högst. Det betyder bland annat att arbetsgivaren tar ansvar för medarbetarnas hälsa och utveckling, och att arbetet för att motverka stress, diskriminering och sexuella trakasserier sker aktivt.

Samtidigt visar en rapport från DIK att sju av tio jobbar trots att de är sjuka, hälften jobbar mer än de får betalt för och att löneskillnaderna fortfarande är stora mellan kvinnor och män. Bästa arbetsgivare är ett försök att ändra på det genom att lyfta de goda exemplen i branschen.

Om Regi och Årets Byrå

Årets Byrå startades år 2000 av Regi och är i dag den största branschstudien inom kommunikations-området där man utvärderar samarbeten mellan byråer och deras kunder. Årets Byrå 2020-galan arrangeras i februari 2020 i Stockholm. Årets Byrå genomförs även i Norge och Finland.

Om DIK

DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, reklam och kommunikation. DIK har fler än 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.